piątek, 30 grudnia 2011

Zmiany...

Witam,
chciałam wprowadzić kilka zmian w tematyce bloga. Mianowicie będzie ogólniej o kulturze, a co z tym idzie- ciekawiej. Oczywiście też więcej postów;)
A  teraz przedstawiam kilka ciekawych szykujących sie, bądź też nowych adaptacji filmowych książek, które z pewnością czytaliście w tym roku.

1.Drżenie



Prawa do ekranizacji sagi zakupiła wytwórnia Warner Bros. Obsada jeszcze nie wybrana, a ja jestem w trakcie czytania. Szykuje się ciekawy film;)

2.Miasto kości

Tej ekranizacji już się nie mogę doczekać;)
Kocham Dary Anioła, właśnie czytam ,,Miasto popiołów".
Oto kilka według mnie najlepszych trailerów zrobionych przez fanów;)

3. Skrzydła Laurel

Główną rolę ma zagrać Miley Cyrus;)

4.Bestia
Alex Pettyfer(powinien zagrac Jace'a) i Vanessa Hudgens grali główne role. Zwiastun wygląda ciekawie, zamierzam obejrzeć film;)

5. Dziewczyna w czerwonej pelerynie
Również ciekawy zwiastun;)
Gdybyście mieli jakieś sugestie lub filmy, o których zapomniałam- piszcie pozdrawiam;)

wtorek, 27 grudnia 2011

Gorzkie urodziny, Anne Cassidy

Tytuł: Gorzkie urodziny
Autor: Anne Cassidy
Wydawnictwo: Stentor
Liczba stron: 208
Ocena: 6/6
Data przeczytania: grudzień 2011

Anne Cassidy- Jej specjalnością są kryminały i dreszczowce dla nastolatków. Napisała aż osiem książek należących do tego gatunku.(m.in.Gdzie jest Jennifer?) .Zajmuje się w nich problemami trudnego dzieciństwa i skomplikowanymi życiowymi decyzjami, które muszą podejmować nastolatki.

Pudło zauważył pewien policjant. Stało na samym środku chodnika. Rano, tuż po szóstej policjant zmierzał na posterunek. Dzień wstawał pochmurny, zbierało się na deszcz i ciężkie chmury wisiały nad ziemią. Spojrzał na pudło, zwolnił i cofnął samochód. Dopiero po chwili uświadomił sobie, co widzi…

Dwie siedemnastoletnie dziewczyny: Julia i Tina. Niespodziewanie ich życie całkowicie się zmienia. Julia rozpacza po rozstaniu z chłopkakiem, który odszedł do jej najlepszej przyjaciółki…wtedy zaprzyjaźnia się z Tiną, która skrywa pewien sekret. Książka opisuje dramatyczną historię nastolatek, które muszą sobie poradzić z problemem, o którym wcześniej nie miały pojęcia. Czy ich przyjażń przetrwa? Jak sobie poradzą z tym problemem?  Czy uda im się naprawić skutki wstrząsającej decyzji? Co kryje tajemnicze pudło?

Przyjażń dziewczyn już na samym początku zostaje wystawiona na ciężką próbę. Łączy je wielki sekret. Teraz dotychczasowe życie –szkoła, imprezy, chłopaki i zwyczjne sprawy wydają się im dziecinnie proste. Czy uda im się utrzymać wspólną tajemicę?

Książkę czyta się bardzo szybko, liczy zaledwie 208 stron. To mądra i pouczjąca opowieść, która ostrzega nas przed skutkami pochopnych decyzji. Warto zadać sobie pytanie: co ty byś zrobiła na miejscu Tiny? Autorka świetnie rozumie swoich bohaterów i potrafi głęboko wnikać w ich sprawy. To bardzo ciekawa i poruszająca powieść przy której można odpocząć i znależć się w innym świecie. Warto dodać,że książka ma ciekawą okładkę i sympatycznych bohaterów.

Polecam szczególnie nastolatkom, które poszukują ciekawej lektury na zimowe dni. Oczywiście musicie przeczytać, jeśli chcecie dowiedzieć się o sekrecie dziewczyn i  jak zakończy się ta historia. Gorąco polecam!


Za książkę dziękuję:

sobota, 24 grudnia 2011

Wesołych Świąt...

Święta, święta już nadeszły
i życzenia się rozeszły.
Co najlepsze niech nie minie
szczęście, zdrowie niechaj płynie.
To życzenia z serc składane
na Rok Nowy przesyłane.


Mikołaja bogatego,
śniegu bielutkiego,
choinki pachnącej
i gwiazdki błyszczącej.
Minimum stresu,
maksimum miłości
i tyle radości
ile karp ma ości!


 
Zaczęłam dzień (z) dziewczynami z Hex Hall
W drodze do pracy zobaczyłam czarownice z sasiedztwa
i przeszłam obok miasta kości
aby uniknąć magicznego pecha
ale oczywiście zatrzymała m się przy gildii magów
W biurze szef powiedział: ja tego nie przeżyję! 
zlecił mi zbadanie idola nastolatek
W czasie obiadu ze Scarlett
zauważyłam nocnego włóczegę
pod miastem popiołów
Potem wróciłam do swojego biurka o naznaczonej
Następnie w drodze do domu, kupiłam przepowiednie
 ponieważ mam drżenie
Przygotowując się do snu wzięłam hyperversum
i uczyłam się kodu krółów
zanim powiedziałam "Dobranoc" światowi nocy.



niedziela, 11 grudnia 2011

Stosik grudniowy nr 6

Witam,
dzisiaj przedstawiam stosik grudniowy;) A raczej świąteczny.

Od góry:
1,,.Modżiburki dwa"- od wyd. MtM
2.,,Rsgulatorzy"- od wyd. Albatros
3.,,Może dziś nikogo nie zabiję"-od wyd. KEFAS
4.,,Drżenia"- od wyd. Wilga
5.,,Przepowiednia"- od wyd. Mira
6.,,Powołanie"- jak wyżej
7.,,Krzyżacy"- boblioteka

Szczególnie się cieszę, ponieważ książka nr1 jest z dedykacją od autora;)

Pozdrawiam!

wtorek, 6 grudnia 2011

Sarlett, Barbara Baraldi

Tytuł: Scarlett
Autor: Barbara Baraldi
Wydawnictwo: Zielona Sowa
Liczba stron: 336
Ocena: 5/6
Data przeczytania: grudzień 2011

,,Miłość ma oczy jak lód,
śmierć jak ogień"

Barbara Baraldi- Scarlett to pierwsza wydana w Polsce powieść tej autorki, uważanej za najważniejszą autorkę nowego nurtu włoskiej powieści gotyckiej. Uhonorowana wieloma włoskimi nagrodami literackimi, jest autorką kilku powieści i opowiadań o tematyce noir. 

Ciekawostka: Zbiera gotyckie lalki i tworzy amulety zgodnie z fazami księżyca.
,,Miałam nadzieję dostrzec spadającą gwiazdę, by móc powiedzieć życzenie"
Scarlett jest zwykłą dziewczyną, ma 16 lat. Przeprowadza się z Cremony, gdzie zostawia przyjaciół, szkołę i dom. Od czasu, gdy przeprowadza się do Sieny, jej życie całkowicie się zmienia. Poznaje Umberto- chłopaka, który pomaga jej się zadomowić i nowe przyjaciółki, które są bardzo sympatyczne. Odkrywa, że Caterina, jedna z jej nowych koleżanek  jest skrycie zakochana w Umberto, który okazuje zainteresowanie Scarlett. Dziewczyna stara się wybrnąć z tej sytuacji. Wtedy spotyka Mikaela, basistę zespołu Dead Stones. Okazuje się, że Mikael skrywa jakiś sekret i tylko Umberto zdaje się go znać. Wkrótce w szkole ma miejsce niewyjaśnione morderstwo, w trakcie którego ofiarą staje się jej najlepszy przyjaciel Scarlett. Potem dziewczyna zostaje zaatakowana przez przerażającego ducha o płonących oczach.

Kim naprawdę jest Mikael? Jej aniołem stróżem, czy prześladującym ją demonem?
,,Wiedza była i jest najcenniejszym dobrem na świecie, bo daje nam wolność"
Książka jest pierwszą częścią  trylogii, druga ukazała się już we Włoszech. Bohaterowie przejawiają najróżniejsze uczucia i zachowania, niektórzy są bardzo sympatyczni. Podobały mi się ich imiona np: Matteo, Marco, Caterina, Arrigo. Książkę czyta się bardzo szybko i przyjemnie, dostarcza różnych emocji począwszy na strachu, a skończywszy na smutku. Autorka pisze w narracji pierwszoosobowej, a przemyślenia głównej bohaterki są ciekawe i mądre. Jedynym minusem książki jest właśnie sposób pisania autorki np: mamroczę, odpowiadam, pytam, mówię, ale do tego można się przyzwyczaić. Książka wciąga bezgranicznie, można z nią uciec daleko od rzeczywistości. To historia, którą przezywa się ramię w ramię z główną bohaterką. Ciekawostką są bardzo krótkie rozdziały(osobiście lubię takie książki). Dlatego jest ich aż 87! Pozostaje tylko czekać na kolejną część. Naprawdę gorąco wszystkim polecam, bez wyjątków.


Za książkę dziękuję:

sobota, 26 listopada 2011

Augustyn Szczawiński, Spoko! To tylko rodzinka.

Autor: Augustyn Szczawiński
Tytuł: Spoko! To tylko rodzinka
Wydawnictwo: Kefas
Liczba stron: 328
Ocena: 5/6
Data przeczytania: listopad 2011

,,Jesteśmy w trudnej sytuacji materialnej. Tata mówi,  że za komuny, czyli w czasach Polski Ludowej, było jeszcze gorzej, bo wszyscy byli w trudnej sytuacji materialnej. Oprócz dziadków Mattiego, którzy przemycali mięso ze wsi do miasta, sprzedawali po biurach i inwestowali w złoto i dolary"

Książka została napisana przez Augustyna Szczawińskiego - polskiego autora, o którym w zasadzie wiem nie wiele. Podoba mi się jego odpowiedź, gdy zapytany czym się kierował pisząc książkę odpowiedział: ,,Szczerze powiedziawszy niczym. Zacząłem pisać tę historię przed wielu laty. Byłem wówczas bez pieniędzy. Chodziłem po Warszawie pieszo, ponieważ nie miałem nawet na bilety. Albo rozglądałem się po autobusie, starając się zgadnąć, czy „jedzie z nami kanar”. I właśnie w tym okresie listonosz przyniósł mi prospekt firmy ogrodniczej, która powiadamiała mnie, że prawie wygrałem BMW. Wyjąłem z przesyłki plastikowe kluczyki. I zacząłem fantazjować, co by się stało, gdybym rzeczywiście wygrał tego „beemwiaka”, co by na to powiedziała żona, i tak dalej. Ułożyło mi się z tego opowiadanko, a potem następne, ponieważ zaczęło mnie bawić wymyślanie, co tej rodzinie może się jeszcze przydarzyć"

Książka jest zbiorem  kolejnych historyjek z życia rodziny Wesołowskich, która jest w trudnej sytuacji finansowej. Czeka ich bardzo wiele ciekawych i śmiesznych przygód. Główny bohater, Szymek, jest grzecznym, uprzejmym i ciekawym świata chłopcem, który lubi grać w gry komputerowe i chętnie uczestniczy w życiu rodzinnym. Zawsze znajduje się w odpowiednim miejscu i czasie, gdzie dzieje się coś ciekawego. Potrafi w zaskakująco śmieszny sposób i z dużą dokładnością przekazać to czytelnikom.
 
Autor potrafi zaciekawić czytelnika, a swoją pomysłowością zachwyci nie jednego. Za sprawą szybkiej akcji, książkę czyta się w błyskawicznym tempie, a po zakończeniu ma się ochotę na więcej. Ponadto dużo śmiesznych sytuacji,  a przede wszystkim barwni i zaskakujący bohaterowie:
mama- nauczycielka języka polskiego,
tata Augustyn - ratownik w pogotowiu,.
babcia Sabina- mieszka na wsi, jest bogata, właścicielka hurtowni kartofli, znana ze swojej miny ,,sowy",
Szymek- dwunastolatek, główny bohater, narrator,
pan Damazy- najlepszy przyjaciel taty, podobno chory psychicznie,
pan Zenek- kolega taty z pogotowia, ma żonę Angelikę.
Resztę bohaterów poznacie oczywiście czytając książkę. Warto dodać, że książka jest pięknie wydana, a jej szatę graficzna zdobią duże, śmieszne obrazki. 

,,Spoko! To tylko rodzinka" to prawdziwa literatura familijna, dla zarówno młodszych jak i starszych czytelników. Świat widziany oczami dorosłego różni się od tego, z perspektywy dziecka. Często starsi są przekonani, że dzieci niewiele wiedzą. W tej książce główny bohater wie więcej i zauważa więcej szczegółów niż jego rodzice. Gorąco polecam i młodszym i starszym, gwarantuję, że nie będziecie się nudzić. Polecam także wszystkim, którzy lubią wrócić pamięcią do momentów z dzieciństwa, wywołujących nawet po latach uśmiech na twarzy.

Chciałam dodać, że komentarz: „To jest jak o mojej rodzinie”, to największy komplement dla autora tej powieści. 

Za książkę dziękuję:


poniedziałek, 21 listopada 2011

Alex Kava, Kolekcjoner

Autor: Alex Kava
Tytuł: Kolekcjoner
Liczba stron: 304
Ocena: 4/6
Wydawnictwo: Mira
Data przeczytania: listopad 2011

Alex Kava- pisarka amerykańska, autorka bestsellerów z gatunku thrillerów psychologicznych. ,,Kolekcjoner" to najnowsza powieść tej autorki.

Zatoka Meksykańska (Floryda)- straż przybrzeżna wyławia z wody tajemniczą skrzynkę, w której znajdują się starannie zapakowane części ludzkiego ciała.
Maggie O'Dell, agentka FBI i psycholog kryminalny musi stawić czoła temu zadaniu. Ścigając najgroźniejszych morderców, zabójców, przestępców, psychopatów widziała dużo, jak niezliczone rzędy słoi wypełnionych pływającymi w nich organami, czy też sama została uwięziona w lodowej trumnie. Ale nie była przygotowana na to, co ją czeka...
Wyjeżdża do Pensacoli na Florydzie, gdzie rozpoczyna niezwykłe śledztwo, w czasie którego próbuje dowiedzieć się czegoś o dziwnym znalezisku.
Do tego huragan Isaak nadciąga znad Kuby, zaczyna się walka z czasem...

Szczerze mówiąc mam mieszane uczucia po lekturze tej książki, chociaż na początku wydawała mi się ciekawa. Właściwie jest bardzo dużo wzmianek o żołnierzach, FBI, siłach specjalnych, oddziałach wojska, Departamencie Krajowego Bezpieczeństwa. Mnie niestety te tematy nie za bardzo interesują. Plusem książki jest bardzo twarda i gruba okładka. Chyba nic jej nie zniszczy. Postacie są barwne, a każda z nich ma swoją krótko przedstawioną historię. Autorka w ciekawy sposób pisała równocześnie kilka wątków z perspektywy różnych bohaterów. Zbrodnia i natura ludzka – groza i psychologia to tematy na których skupia się autorka. Ukazuje najciemniejsze strony ludzkiej natury. Wartka akcja, misternie uknuta intryga kryminalna i oczekiwanie na rozwiązanie zagadki. To wszystko zajdziecie w tej ciekawej powieści.
Szczególnie polecam wszystkim maniakom tego typu thrillerów. Oczywiście dla wszystkich innych to też ciekawa pozycja.

Za książkę dziękuję:

wtorek, 15 listopada 2011

stosik listopadowy nr.5

Witam!
Bardzo się cieszę, bo mój blog ma już ponad 1,000 wyświetleń.Aby to uczcić dodaję stosik listopadowy;)
 Od dołłu:
1.,,Za milion dolarów" - od wyd. Mira
2.,,Kolekcjoner"- jak wyżej
3.,,Spoko! To tylko rodzinka" od wyd. Kojro
4.,,Hyperversum" od wyd. Esprit
5. ,,Kod Królów" od wyd. Zielona Sowa
6.,,Scarlett" j.w
7,,Miasto popiołów"- biblioteka
8.,,Potęga magii" wyd. Mira
Do tego dochodzą:
9.,,Gdzie jest Jennifer" wyd. Sentor
10.,,Gorzkie urodziny" wyd. Sentor

Pozdrawiam!

środa, 9 listopada 2011

P.C Cast ,,Bogini Oceanu"

Autor: P.C Cast
Tytuł: Bogini Oceanu
Wydawnictwo : Książnica
Liczba Stron: 408
Ocena: 6/6
Data przeczytania: listopad 2011

Dzisiaj Halloweenowa recenzja, bo główna bohaterka urodziła się tuż przed północą w Halloween.

,,Ulegnij pokusie i zanurz się
w świecie zmysłowości oraz magii"

,,Bogini Oceanu to pierwszy tom z serii ,,Wezwanie Bogini" bestsellerowej autorki cyklu ,,Dom Nocy".
Christine Candy (CC) w dniu swoich dwudziestych piątych urodzin (Halloween) wypowiada życzenie z nadzieją, że odmieni ono jej nudne życie. Potem wyjeżdża na dziesięciodniową misję kontroli jakości w centrum Łączności w Bazie Sił Powietrznych w Rijadzie w Arabii Saudyjskiej, by wspierać wojnę z terroryzmem. Niestety jej samolot rozbija się nad morzem Śródziemnym. Gdy się ocknęła zobaczyła,że jej ciało przybrało postać mitycznej syreny Undine. Bogini Gaja zamienia ja spowrotem w człowieka, ale nadal zachowuje wygląd Undine. Znajduje się w roku 1014 na brzegu, gdzie odnajduje ją średniowieczny rycerz. Trafia do klasztoru i zostaje pod opieką mnichów. Co trzecią noc musi wracać do oceanu, inaczej umrze.Christine nie cieszy się, że znowu jest człowiekiem. Zamiast tego zaczyna tęsknić za oceanem i podwodnym życiem.

Autorka stworzyła piękny podwodny świat, w którym swobodnie żyją wszystkie istoty morskie. Miło było poczytać o syrenach i przypomnieć sobie ,,Małą syrenkę". P.C Cast bez wątpienia miała świetny pomysł. Stworzyła nowatorską powieść, równocześnie pisząc na nowo starożytne mity. Najpierw zamieniła główną bohaterkę w syrenę, potem przeniosła do średniowiecza, a kim zostanie na końcu?
Autorka podkreśliła piękno, inteligencję i niezależność współczesnych kobiet. Ciekawa fabuła, zaskakujące zwroty akcji, których czytelnik się nie spodziewa. Dokładne opisy i postacie jak żywe dopełniają całość  i wydaje mi się, że P. C Cast sama pisze dużo lepiej niż córką.Jest to jedna z lepszych książek fantasy, jaką miałam okazję czytać.
Polecam szczególnie osobom, które interesują się oceanem, również fanom tego rodzaju fantastyki, oraz wszystkim innym, bo to naprawdę ciekawa pozycja.


 Za książkę dziękuję:



poniedziałek, 31 października 2011

Rachel Hawkins, Dziewczyny z Hex Hall

Tytuł: Dziewczyny z Hex Hall
Autor: Rachel Hawkins
Liczba stron: 304
Wydawnictwo: Otwarte
Ocena: 5/6
Data przeczytania: wrzesień 2011

,,Grzeczne dziewczynki idą do szkoły-
niegrzeczne do Hex Hall"

Dziewczyny z Hex Hall są debiutem Rachel Hawkins- amerykańskiej pisarki.

Sophie Mercer zdecydowanie nie jest grzeczna dziewczynką. Jest córką czarnoksiężnika, czyli czarownicą. Bardzo często wpada w tarapaty. Tak się dzieje, gdy ją poznajemy. Chce tylko pomóc, niestety jak zwykle nic jej nie wychodzi. Po raz kolejny musi zmienić szkołę. Tym razem trafia do Hekate Hall- szkoły z internatem dla młodzieży Prodigium: czarownic, wilkołaków, elfów.  Wtedy dopiero zaczynają się prawdziwe kłopoty. Zwłaszcza, że ktoś w szkole zaczyna atakować uczennice, a podejrzenia padają na jej najlepsza przyjaciółkę.

Autorka stworzyła wspaniały, magiczny świat, kryjący wiele tajemnic, w które czytelnik pomału się zagłębia. Mówiąc dokładniej narracja  jest pierwszoosobowa, szybka akcja, mrożące krew w żyłach sceny.
Prolog był dosyć prosty, ale bardzo śmieszny, dzięki czemu książka spodobała mi się już na wstępie. Więc nie zgodzę się z innymi ,że książka zaczyna się nudnie. Prawda jest jednak to, że na początku rzeczywiście kojarzy się nam z Naznaczoną, czy Harrym Potterem. Z biegiem stron jednak książka zaczyna się coraz bardziej rozkręcać i jednocześnie od nich różnic.

Książka okazała się naprawdę dobra, a druga część podobno jest jeszcze lepsza. Już nie mogę się doczekać. Jest to bardzo przyjemna i lekka lektura. Polecam ją wszystkim, którzy chcą się zrelaksować i nie szukają nic trudnego. Oraz oczywiście jeśli jesteś istotą Prodigium- koniecznie przeczytaj;)


 Za książkę dziękuję:

środa, 26 października 2011

Rodzinne sekrety- Nora Robers

Witam! Dziś oprócz zapowiedzi spóźniona recenzja ,,Rodzinnych sekretów" Wszystko przez szkolę, która jednak robi swoje;(




Tytuł: Rodzinne sekrety
Autor: Nora Roberts
Wydawnictwo: Mira
Liczba stron: 416
Data przeczytania:październik 2011
Ocena: 4/6


I,, Partnerzy, czy rywale"
Matt Bates i Laurel Armand są dziennikarzami, pracują dla miejscowej gazety ,, New Orleans Harold", której właścicielem jest ojciec Laurel. Ciągłe docinki i rywalizacja o lepszy artykuł to codzienność. Jednak pewnego dnia zmuszeni są współpracować przy zbieraniu materiałów o śmierci Annie Trulane. Matt i Laurel wchodzą w drogę obłąkanemu mordercy. Co zwycięży? Determinacja by napisać artykuł na pierwsza stronę, czy rodząca się miedzy nimi miłość?


II,, Sztuka mistyfikacji"
Adam Haines to znany i ceniony malarz. Zostaje zaproszony do posiadłości Fairchildów. Kirby, córka pana Fairchilda jest rzeźbiarką, ma wiele do ukrycia. Podobnie jak jej ojciec, sławny malarz i rzeźbiarz oraz właściciel sporej kolekcji obrazów. Adam próbuje poznać ich tajemnice, a Kirby jego. Kto okaże się sprytniejszy?




Książka została napisana przez Norę Roberts- pisarkę amerykańską, która 
pisze romanse jako Nora Roberts, Sarah Hardesty i Jill March, a kryminały z serii In death pod pseudonimem J.D. Robb.Zaczynając od początku obie powieści opowiadają niesamowite historie. Utrzymane w klimacie, ciekawe, a w dodatku z wątkiem kryminalnym. Są to lekkie romantyczno- przygodowe historie. To romanse, które w przekonujący sposób ukazują i wzbudzają emocje. Postacie są bardzo wiarygodne, prawdziwe. Ma się wrażenie, że istnieją naprawdę. Muszę dodać, że okładka książki jest naprawdę ładna i pasuje do obu historii. W pierwszej - jako posiadłoś Trulenów, a w drugiej- Fairchildów. Jest to pozycja obowiązkowa dla fanów książek Nory Roberts.
Polecam szczególnie na zbliżające się zimowe wieczory , gdzie można usiąść z kubkiem gorącej czekolady i czytać, czytać i jeszcze raz czytać!!!


Podsumowując jest to książka idealna na poprawienie humoru i oderwanie się od nudnej rzeczywistości.
Pozdrawiam!!!


Za książkę dziękuję:
                                                 Wydawnictwu Mira. Harlequin

Premiery listopadowe2;)

Ciąg dalszy ciekawych książek ,które będą miały swoja premierę w listopadzie;)


Lesley Livingston

,,Cień światła"
wydawnictwo: Jaguar



KONTYNUACJA „ODDECHU NOCY”
Drugi tom nietuzinkowej, opartej luźno na „Śnie nocy letniej” Szekspira, trylogii paranormalnej o Kelley Winslow i Sonnym Flannerym, realistycznie nastawionej do życia aktorce oraz elfim podrzutku.
Życie i kariera Kelley nareszcie zaczęły się układać! Dziewczyna ma zagrać główną rolę w wystawianym w Nowym Jorku spektaklu „Romeo i Julia”... Ale Kelley wcale nie czuje się najlepiej. Ku własnemu zdumieniu rozpaczliwie tęskni za Sonnym, który musiał wrócić do innego świata, by wypełnić ryzykowne zadanie zlecone mu przez ojca dziewczyny, Króla Oberona.
Ale nie tylko Sonny’emu grozi śmiertelnie niebezpieczeństwo. Kelley również stała się obiektem polowania. Jako córka jednego z władców Faerie, ma wielu wrogów, z których istnienia nie zdawała sobie sprawy. Dwory elfów kipią od intryg, niektórzy z mieszkańców innego świata opętani są żądzą władzy nad śmiertelnikami. Uwikłana w gry nieśmiertelnych, Kelly odkrywa, że komuś bardzo zależy na tym, by nigdy, przenigdy nie mogła być z Sonnym.



Kenneth B. Andersen
Śmierć w pigułce
Seria: Wielka wojna diabłów

Trzeci tom niezwykłej tetralogii dla młodzieży o Filipie, domniemanym następcy Lucyfera. Seria uhonorowana prestiżową duńską Nagrodą Orla przyznawaną między innymi przez Duńkie Ministerstwo Kultury.
Filip, niedoszły następca Lucyfera, powraca! Tym razem do Piekła sprowadza go przedwczesna śmierć niegdysiejszego prześladowcy, Sorena. To właśnie on, a nie Filip, był tym wymarzonym uczniem Diabła... Problem w tym, że Soren wcale nie powinien nie żyć. Wprost przeciwnie – przepowiedziano mu jeszcze wiele lat względnej szczęśliwości.
Filip zstępuje do piekieł, by odszukać przyjaciela i odkrywa, że w czasie jego nieobecności, w Otchłani zaszły znaczące zmiany. Wcale nie na lepsze... Albo nie na gorsze, zależy jak spojrzeć na sytuację. W towarzystwie diablicy Satiny, młody Engell przemierza kolejne krainy zmarłych. Sorena nie ma ani w Piekle, ani w Niebie. Gdzie się podziewa jeden z najbardziej paskudnych nastolatków, jakich nosiła ta planeta? I kto stoi za jego nielegalnym zgonem?




Córka żywiołu
l..FALLON
 premiera 2011-11-09
Wyd.Galeria książki 
Megan Rosenberg przeprowadza się do Irlandii i nagle wszystko zaczyna nabierać sensu. Choć dorastała w Ameryce, w nowym miejscu czuje się jak w domu. W szkole poznaje wspaniałych przyjaciół i zakochuje się w tajemniczym, przystojnym Adamie DeRísie. Wkrótce jednak staje się jasne, że uczucie Megan i Adama jest naznaczone przez odwieczną moc, która ich przyciąga do siebie, ale może też doprowadzić do ostatecznej zagłady.
 Tytuł: Córka medium
Autor: Alyxandra Harvey

wydawnictwo Akapit Press


Violet Willoughby nie wierzy w duchy. Za to duchy nie przestają jej prześladować. Po latach spędzonych na asystowaniu matce w jej karierze fałszywego medium, Violet sceptycznie podchodzi do wszelkich zjawisk paranormalnych. Ale teraz, kiedy nawiedza ją niezwykle uparty duch dziewczyny, która zginęła okrutną śmiercią, Violet nie może dłużej ignorować swoich wyjątkowych zdolności. Musi zrozumieć, co duch chce jej przekazać, i to szybko, bo morderca wciąż znajduje się na wolności. Nie może jednak zdradzić swojego talentu – bo to zrujnuje jej szansę na wydostanie się spod władzy matki. Pomóc jej może tylko Colin, przyjaciel z dzieciństwa, którego pokochała. Tylko on rozumie prawdziwą Violet, ale wspierając ją, ryzykuje, że nigdy nie będą razem. Czy Violet znajdzie sposób, by pomóc duchowi i nie zaprzepaścić swojej szansy na wolną od kłamstwa przyszłość? 

wtorek, 25 października 2011

Premiery listopadowe;)

Otwieram nowy dział, w którym będą zapisane premiery książek ,które mnie interesują. Dzisiaj ciekawe premiery listopadowe cz.1.


Wydawnictwo Amber:



Autor: Christine Feehan
Tytuł: Mroczna legenda
Ilość stron: 336
Premiera: 2011-11-28


Bestseller numer 1 „The New York Times” królowej romansu paranormalnego
Christine Feehan to fenomenem wydawniczy, autorka czterech serii ze szczytów amerykańskich list
Opinie polskich czytelniczek o powieściach Christine Feehan:
Jestem maniaczką tej serii... całkowicie i bezwzględnie. Zapewne wynika to z tego, że
wyrosłam na romansach,a zaborczość (mrrr... lubimy to), sposób bycia i opiekuńczość Karpatian w stosunku do kobiet jest iście rycerska.
paranormalromance.fora.pl
Trudno wg mnie miłośnikom paranormal romance przejść obok tej serii obojętnie.
paranormalromance.fora.pl
Ja po prostu uwielbiam tę serię.
paranormalromance.fora.pl
Książka „Mroczny książę” jest jedną z najlepszych, jakie przeczytałam, jest po prostu wspaniała.
opinia na merlin.pl
Byli panami mroku i przez całą wieczność poszukiwali przeznaczonych im pań światła...
Obudził się głęboko pod ziemią i poczuł głód. Dojmujące pragnienie krwi, domagające się zaspokojenia.
Lecz gdy przemierzał nocne paryskie ulice w poszukiwaniu ofiary, usłyszał głos – kojący, dający siłę i nadzieję na ocalenie.
Francesca promieniuje dobrocią jak słońce światłem. Ale Gabriel obawia się, że pociąg, jaki czuje do tej kobiety, doprowadzi do tego samego, co stało się z jego bratem. A wtedy na świecie będą istniały dwa potwory. I choć przeczuwa, że Francesca będzie jak gorący jedwab w jego objęciach, choć wie, że uzależni się od smaku jej krwi, hamuje swój głód ze strachu o jej życie i o swoją duszę. Ona jednak oświadcza niespodziewanie: „Dobrowolnie ofiaruję ci moje życie”. Skąd śmiertelna kobieta zna starodawną formułę znaną tylko Karpatianom?



Autor: Tiernan Cate
Tytuł: Porwana w mrok
Ilość stron: 256
Premiera: 2011-12-01

Magia, nieśmiertelność i poszukiwanie swojego miejsca w życiu w kontynuacji
powieści, która zachwyciła polskie czytelniczki
Dziewczyny piszą na polskich portalach o Ukochanym nieśmiertelnym:
Świetna książka i godna polecania.
empik.com
Książka pani Tiernan jest naprawdę dobra. Aż za dobra. Nie jest to mdła opowieść o ludziach, którzy trzymają się za
ręce i patrzą sobie w oczy, obiecując wieczną miłość. To opowieść o ludziach z przeszłością, którzy w pierwszej kolejności
muszą walczyć z własnymi demonami wspomnień, by móc odnaleźć swoje szczęście.
ksiazkimlodziezowe.fora.pl
Warto sięgnąć po „Ukochanego nieśmiertelnego” (…), a kiedy już zagłębicie się w historię nieśmiertelnych,
bez reszty pochłonie was magya. Książka jest bowiem ożywczym powiewem w masie historii o wampirach, a lekkość, z jaką autorka tworzy opowieść o nieśmiertelnych, stanowi obietnicę kolejnych fascynujących spotkań z jej bohaterami.
granice.pl
Żeby być razem, chcą zmienić przeszłość. Ale nawet wieczność to za mało, żeby zmienić siebie…
Nastasya wygląda jak każda inna siedemnastolatka, ale żyje od wieków – bez sensu, bez celu, bez radości.
Zmęczona swoim wiecznym życiem wypełnionym imprezowaniem, zaszywa się w miejscu przeznaczonym dla takich jak ona nieśmiertelnych, którzy chcą coś zmienić. Tu uczy się panować nad swoją magią. Znajduje spokój. I miłość do seksownego i tajemniczego Reyna. Ale dawne życie upomina się o Nastasyę i wciąga w mrok gęstniejący w jej nieśmiertelnej duszy. Mrok, który może pochłonąć ją i Reyna…

poniedziałek, 3 października 2011

Carol Marinelli ,,Szlachetny lekarz"


Tytuł: ,,Szlachetny lekarz" 
Autor: Carol Marinelli
Wydawnictwo: Harlequin
Liczba stron: 160 
Ocena: 4/6 
Data przeczytania: wrzesień 2011



W wieku 18 lat Hugh przyjechał na rok do Australii. Potem miał wrócić do Anglii na studia medyczne, ale postanowił zostac w Sydney. Na uniwersytecie poznał Paula, brata Bonny, córki państwa Azettich. Rodzice Bonity byli Włochami, mieszkali w przestronnym domu na półwyspie Mornington, gdzie uprawiali winorośl.Produkowali wysoko cenione wina. Do tego jej matka prowadziła szkółkę jazdy konnej. Hugh stał się niemal członkiem rodziny. Regularnie ich odwiedzał. Jednak pewnego dnia pośpiesznie opuścił Australię. Nie było go przez 6 lat. Jednak nie zerwał kontaktu. Sytuacja zmieniła się pół roku temu. Wrócił do Australii i zatrudnił się w miejscowym szpitalu na oddziale ratunkowym. Na dodatek został przełożonym Bonity, a jednocześnie wrogiem numer jeden, ale czy aby na pewno....?

Nigdy wcześniej nie czytałam żadnej książki z serii ,,medical", więc wyobraźcie sobie moje zdziwienie, gdy zaczęłam czytać. Spodziewałam się czegoś całkiem innego. Książka przypomina mi odcinkową telenowelę, problemy rodzinne, nagłe wypadki, miłość, choroba, śmierć, życie towarzyskie. Wszystkie te tematy są na różne sposoby poruszane w powieści. Akcja dzieje się bardzo szybko, czasem aż za szybko i trzeba czasu , aby sobie wszystko pookładać. Ciekawostką jest to, że książka w niektórych momentach jest bardzo smutna, można nawet trochę popłakać. Narracja jest trzecioosobowa, ukazuje uczucia wszystkich członków rodziny, ale głównie Bonity. Gorąco polecam ją wszystkim fanom książek o rodzinie i miłości.




Za książkę dziękuję:
Wydawnictwu Mira. Harlequin

środa, 28 września 2011

Stosik wrześniowo-pazdziernikowy(nr. 4)

Niestety nie będę przedstawiała każdej książki z osobna przedstawię tylko parę:
Na samej górze zrecenzowana już ,,Naznaczona "

 ,,Rodzinne sekrety" od wyd. Mira Harlequin
,,Labirynt kłamstw" jak wyżej
,,Szlachetny lekarz" jak wyżej
,,Dziewczyny z Hex Hall" od wyd. Otwartego

Z tego stosu książki są już przeczytane ,lub w trakcie czytania, niedługo recenzje.


 
Natomiast tu mały stosik:
,,Bogini Oceanu"- od wyd. Książnica
Reszta na konkurs.






Pozdrawiam!!!

środa, 21 września 2011

Cassandra Clare-,, Miasto kości"

Tytuł: Miasto kości
Autor: Cassandra Clare
Wydawnictwo: Mag
Liczba stron: 528
Ocena: Według nowej punktacji(którą opiszę w następnym poście):5/5
Data przeczytania: Maj 2011

Tysiące lat temu, Anioł Razjel zmieszał swoją krew z krwią mężczyzn i stworzył rasę Nephilim, pół ludzi, pół aniołów. Mieszańcy człowieka i anioła przebywają wśród nas, ukryci, ale wciąż obecni, są naszą niewidzialną ochroną. Nazywają ich Nocnymi Łowcami. Nocni Łowcy przestrzegają praw ustanowionych w Szarej Księdze, nadanych im przez Razjela. Ich zadaniem jest chronić nasz świat przed pasożytami, zwanymi demonami, które podróżują między światami, niszcząc wszystko na swej drodze. Ich zadaniem jest również utrzymanie pokoju między walczącymi mieszkańcami podziemnego świata, krzyżówkami człowieka i demona, znanymi jako wilkołaki, wampiry, czarodzieje i wróżki. W swoich obowiązkach są wspomagani przez tajemniczych Cichych Braci. Cisi Bracia mają zaszyte oczy i usta i rządzą Miastem Kości, nekropolią znajdującą się pod ulicami Manhattanu, w której leżą zmarli Łowcy. Cisi Bracia prowadzą archiwa wszystkich Łowców Cieni, jacy kiedykolwiek żyli. Strzegą również trzech boskich przedmiotów, które anioł Razjel powierzył swoim dzieciom. Jednym z nich jest Miecz. Drugim Lustro. Trzecim Kielich. Od tysięcy lat Cisi Bracia strzegli boskich przedmiotów. I było tak aż do Powstania, wojny domowej, pod przywództwem zbuntowanego Łowcy, Valentine'a, który niemal na zawsze zniszczył tajemny świat Łowców. I mimo że od śmierci Valentine'a minęło wiele lat, rany, jakie zostawił, nigdy się nie zabliźniły. Od Powstania minęło piętnaście lat. Jest upalny sierpień w tętniącym życiem Nowym Jorku. W podziemnym świecie szerzy się wieść, że Valentine powrócił na czele armii wyklętych. A Kielich zaginął...


Piętnastoletnia Klara Frey jest w klubie Pandemonium świadkiem morderstwa popełnionego przez trzech nastolatków pokrytych tatuażami i walczących dziwną bronią. Klara czuje, że powinna zawiadomić policję, ale wie, że nikt jej nie uwierzy, gdyż ciało zamordowanego rozpłynęło się w powietrzu, a napastników nikt oprócz niej nie widzi. Są to Łowcy Cieni, tajemna kasta wojowników, których celem jest walka z demonami. W ciągu następnych 24 godzin znika matka Klary, a ona sama o mało nie ginie z ręki demona. Pojawia się pytanie, czemu demony interesują się zwykłą dziewczyną i jej matką? I skąd u Klary dar widzenia?... Tajemnice się mnożą a czas nieubłaganie ucieka... Klara Frey, poszukując swojej zaginionej matki, trafia do tajemnego świata, położonego głęboko pod ulicami Nowego Jorku, zwanego Podziemnym Światem, pełnego tajemniczych wróżek, wampirów, hybryd człowieka i wampira, i demonów. Klara jest rozdarta pomiędzy uczuciami, które żywi do dwóch chłopców - jej najlepszego przyjaciela, Simona, oraz do tajemniczego łowcy wampirów, półczłowieka, półanioła Jace'a. Wkrótce sama staje się częścią ukrytego świata łowców demonów zwanych Nephilim i odkrywa straszną tajemnicę... Uratowanie matki może bowiem zagrozić istnieniu całego świata.


"Miasto Kości" jest pierwszym tomem trylogii "Dary Anioła". Druga część to "Miasto Popiołów", a trzecia "Miasto Szkła". Całe ,,Dary Anioła" są naprawdę świetne. Język powieści jest prosty i łatwy w odbiorze. Dzięki doskonale skonstruowanej akcji czytelnicy śledzą z napięciem bieg wydarzeń. Książka przedstawia niezwykle bogate sylwetki kilku postaci (Jace;*). Można by napisac, nic dodać, nic ując, jednak brakowało mi realistycznych opisów walk, czy demonów, czy innych stworzeń, przez co trudniej to sobie wyobrazić.
Bardzo przyjemnie zbudowany wątek sprawia, że ciągle chce się wiedzieć, co będzie dalej i czytać, czytac... W skrajnych przypadkach może to oczywiście grozić zarwaną nocą....;D
Kolejnym atutem jest to, co ja lubię najbardziej- tajemnice rodzinne. Nic nie jest tym, na co wygląda. Kto wie, może twoja zwyczajna, nudna matka jest Nocnym Łowcą? Odnajdywanie się rodziny i wyjaśnianie tajemnic przeszłości- świetne! Ale nie wyjaśniło się wszystko do końca;( Minusem serii są też niezbyt ładne okładki, ale to już wina wydawnictwa, nie autorki. Mogę śmiało stwierdzić, że ,,Miasto kości" to  najlepsza książka jaką do tej pory czytałam, a Cassandra Clare to zdecydowanie jedna z moich ulubionych autorek.

Na końcu chciałabym zacytować pare innych opinii:(zamiast cytatów)


,,Dla mnie książka jest słabiutka, banalne teksty idealne dla nastolatek. Fabuła jakoś się broni choć gdy po raz kolejny nie wiadomo co dalej, któryś z bohaterów wpada nagle na odkrywczy i genialny pomysł (prawie jak pomysłowy Dobromir) i wszystko zaczyna znowu iść do przodu. Takich momentów w tej książce jest kilka. Ale najsłabsze są dialogi i język np.: "Więc Jace nie powiedział im, że Hodge ich zdradził, pomyślała Clary, niepewna, co o tym sądzić" lub "(...) - Zrobiła pauzę. - Z początku cię nie lubiłam, ale potem zrozumiałam, jaka byłam głupia. To, że nigdy nie miałam przyjaciółki, nie oznacza, że nie mogę zaprzyjaźnić się teraz".


,,Pochłonęłam tę książkę w jeden dzień, bo jest niezwykła. Wcale nie jest podobna do Zmierzchu, jak gdzieś słyszałam. Dla mnie to już raczej klimatem bardziej przypomina Harry'ego Pottera- też są dwa światy, które się przenikają- nasz realistyczny, gdzie ludzie pracują, jeżdżą do pracy, troszczą się o dzieci. I drugi- pełen demonów, wilkołaków, wampirów i Nocnych Łowców. Ten fantastyczny korzysta z udogodnień realnego, a realny nie ma pojęciu, że wśród tzw. normalnych ludzi przemykają wampiry na motocyklach lub skrzaty kryją się w żywopłotach"


,,najlepsza książka pod słońcem !!! ^^^^^^^ I LOVE DARY ANIOŁA !!!!!!!!!"

 
Okładki amerykańskie są śliczne!!!



Cassandra Clare (ur.31  lipca 1973) – pisarka, urodzona w amerykańskiej rodzinie w Teheranie, mieszkała we Francji, Anglii i Szwajcarii zanim skończyła 10 lat. Od szkoły średniej mieszkała w Los Angeles i Nowym Jorku, gdzie pracowała w redakcji. W 2004 r. zaczęła pracę na powieścią Miasto Kości, jej natchnieniem był krajobraz Manhattanu.

Cassandra Clare jest Amerykanką, która urodziła się w Teheranie i większość dzieciństwa spędziła, podróżując z rodziną po całym świecie, włączając w to wędrówkę po Himalajach, kiedy miała niespełna rok i podróżowała w nosidełku na plecach ojca. Przed ukończeniem dziesiątego roku życia mieszkała we Francji, Anglii i Szwajcarii. Ponieważ jej rodzice dużo podróżowali, szybko zaprzyjaźniła się z książkami i zawsze miała jakąś ze sobą. Jej ulubionymi są książki sióstr Brontë, „Opowieści z Narnii”, Tolkien, „Prydain Chronicles” Lloyda Alexandra, seria Susan Cooper „Ciemność rusza do boju”. Szkołę średnią ukończyła w Los Angeles. Wtedy dla rozrywki zaczęła pisać opowiadania, m.in. powieść „Piękna Kasandra” opartą na opowiadaniu Jane Austen, z której później zaczerpnęła swój literacki pseudonim.


Po ukończeniu koledżu mieszkała w Los Angeles i Nowym Jorku, gdzie pracowała w różnych periodykach, m.in. w tabloidach, w których zdawała relacje z podróży Brada i Angeliny oraz pisała o garderobie Britney Spears. Cassandra Clare zaczęła pisać „Miasto Kości” w 2004 roku zainspirowana miejskim krajobrazem Manhattanu i Nowego Jorku, jej ulubionego miasta. Od 2006 roku w pełni poświęciła się pisaniu książek i ma nadzieje nigdy więcej nie pisać o Paris Hilton.
Pierwszym wydanym w druku dziełem Cassandry było opowiadanie „Poradnik dla dziewcząt, jak pokonać Mrocznego Pana”, które znalazło się w antologii humorystycznych opowiadań fantasy.
Cassandra Clare nienawidzi pisać w domu, ponieważ rozpraszają ją telewizyjne reality show oraz jej dwa koty. Najchętniej pisze w kawiarniach i restauracjach. Lubi pracować w towarzystwie przyjaciół, którzy pilnują, by dotrzymała terminów.





żródła:
-wydawnictwo Mag
-merlin.pl
-YouTube

poniedziałek, 12 września 2011

P.C Cast+ Kristin Cast ,,Naznaczona"

Tytuł: Naznaczona
Autor: P.C Cast, Kristin Cast
Wydawnictwo: Książnica
Liczba stron: 328
Ocena: 8/10
Data przeczytania: sierpień 2011

Zoey to zwyczajna nastolatka, która ma rodzinę, przyjaciół. Jednak pewnego dnia w szkole zostaje naznaczona przez łowcę. Od tego czasu jej życie całkowicie się zmienia... Musi uda się do Domu Nocy, szkoły dla wampirów i nauczy się jak żyć, aby przeżyć przemianę.
Książka jest pierwszą częścią sagi: ,,Dom Nocy".
Zoey wchodzi w świat wampirów i na dodatek jest najpotężniejszą adeptką z wypełnionym tatuażem (i dodatkowymi jego elementami).Można ją ocenic jako ,,średnią". Wiele osób uważa, że Kristin psuje tą serię, ale ja się nie mogę z tym zgodzic. Książka różni się od innych serii właśnie przez młodzieżowy język. Akcja dzieje się bardzo szybko, przez co książka jest dośc ciekawa. Polecam ja wszystkim fanom fantastyki i wampirów;)
Chciałabym dodac, żebyście się nie zniechęcali do książki moją recenzją. Ja też na początku nie mogłam się do niej przekonać, a potem przez nią przebrnąć  (ciekawie robi się dopiero pod koniec), a teraz nie mogę  się doczekac kiedy przeczytam kolejną część. Blogerzy piszą, że każda następna jest coraz lepsza... No cóż pozostaje tylko czekać. Przeczytamy - zobaczymy;D




Duet pisarski tworzą matka i córka.

P.C jest znaną i nagradzaną autorką romansów oraz powieści fantastycznych, a także doświadczoną nauczycielką i wykładowczynią. Mieszka i pracuje w Oklahomie. Jej córka Kristin, jest studentką na uniwersytecie w Tulsie. Zdobyła nagrody za swoje wiersze oraz nagrody i osiągnięcia dziennikarskie.

środa, 7 września 2011

Witam

Witam nie pisałam dawno, ale byłam na obozie, a potem szkoła... i całkiem zapomniałam o książkach i blogu;) W związku z tą szkołą nie wiem jak często będę dodawała recenzje. Niedługo dodam stosik(który jest ciągle modyfikowany) oraz nową recenzje(nad którą pracuję). Na razie to tyle.

Pozdrawiam,
Paulina

środa, 17 sierpnia 2011

Małgorzata M - ,,Imieniny"

Witam, nie pisałam dawno, bo ciągle gdzieś wyjeżdżam;) Mam dużo zaległych recenzji do napisania, więc dodaję jedną z nich.



Tytuł: Imieniny
Autor: M.Musierowicz
Wydawnictwo: Akapit Press
Liczba stron: 208
Ocena: 8/10 wg innej pk 5/6
Data przeczytania: sierpień 2011


,,Nikt nie może odpowiadać za cechy, jakimi go obdarzyła natura"


 Małgorzata Musierowicz (ur.9 stycznia1945 w Poznaniu) - autorka książek dla dzieci i młodzieży, ilustratorka. Twórczyni cyklu powieściowego Jeżycjada.


Imieniny to dwunasta część cyklu powieściowego ,,Jeżycjada", opowiada o dalszych losach rodziny Borejków. Pyza, 16 latka, główna bohaterka w wieczór walentynkowy 1998 gubi braciszka Ignacego Grzegorza. Dzięki temu poznaje braci Lelujków, na końcu zaręcza się z prymusem Fryderykiem Shoppe.
Laura zaczyna interesować się ojcem, przez co wdaje się w konflikt z mamą Gabrysią. Ciotka Natalia po roku pracy wraca z Cypru, zaręcza się z Filipem Bratkiem.Ciotka Ida spodziewa się drugiego dziecka, a Patrycja pierwszego. Reszta rodziny żyje tak jak dawniej.

Książka jest naprawdę świetna, jak poprzednie części tego cyklu.                  
Wciągnęłam się szybko, całkowicie i bez reszty od pierwszych rozdziałów. Postacie są wspaniałe, a każda nawet drugoplanowa ma swoją odrębną historię.Książkę czyta się naprawdę z dużą przyjemnością, choć oczywiście do zrozumienia niektórych sytuacji przydatna jest znajomość pozostałych książek cyklu( choć można po nią sięgnąć bez czytania poprzednich części). Dzięki temu odnosi się wrażenie, że te osoby naprawdę gdzieś tam żyją, (zawsze kiedy jestem w Poznaniu próbuję sobie ich wyobrazić jak chodzą po ulicach). Język jest lekki z dużą ilością łacińskich zwrotów, a sposób wypowiedzi bohaterów jest dobrze rozwinięty( zwłaszcza monologi Bernarda;))- polecam szczególnie). Co tu dużo pisać- książka jest po prostu świetna, więc oczywiście godna polecenia. Ja sama z pewnością kiedyś do niej wrócę( pomyłka wrócę do wszystkich części tego cyklu;).


Dobra teraz wracam do nadrabiania zaległości książkowych.
Miłego wieczoru!!!

czwartek, 4 sierpnia 2011

Stosik sierpniowy;)

Przedstawiam wam stosik sierpniowy, podejrzewam, że to jeszcze nie całość, bo czekam na książki z wydawnictw. No to zaczynamy;P


Stosik nr. 1
Na początek książki z 1 biblioteki. Od dołu:
1.Stephenie Meyer- Księżyc w nowiu.
2. M.Musierowicz- Córka Robrojka.
Stosik nr. 2 i 3

Do stosiku 1 dochodzą:
 3.P.C Cast ,K. Cast- Naznaczona tom 1 sagi Domu Nocy
4.K. Siesicka- Zapałka na zakręcie
5.Meg Cabot- Jeszcze mnie polubicie
6.M. Musierowicz- Imieniny
I jeszcze:
7.E. Moon- Być bohaterem

Nie żartuje to już dla brata;))


środa, 3 sierpnia 2011

Czarnoksiężnik z Archipelagu

Tytuł: Czarnoksiężnik z Archipelagu
Autor: Ursula K. Le Guin
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Liczba stron: 236
Ocena: 8/10 wg innej punktacji 5/6
Data przeczytania: czerwiec 2011
,,Aby słyszeć, należy milczeć"

,,Mądrzy nie muszą pytać, głupiec pyta na próżno"

,,Nawet głupstwo jest niebezpieczne w rękach głupca"

                 
              ,,Tylko w milczeniu słowo,
                          tylko w ciemności światło,

            tylko w umieraniu życie:
                               na pustym niebie
                  jasny jest lot sokoła" 



Klasyka powieści fantasy! Młody chłopiec, Duny, pasa kozy na górzystych stokach wyspy Gont. Ciotka, wiejska czarownica, odkrywa w nim talent magiczny i uczy go prostych zaklęć. Kiedy chłopiec swoją magią ratuje swoją wioskę od najazdu korsarzy, zapadając przy tym w śpiączkę, przybywa do niego czarodziej Ogion, by go uleczyć, nadać dorastającemu chłopcu prawdziwe imię i uczyć go prawdziwej magii. Prawdziwe imię młodzieńca brzmi Ged, ale całe Ziemiomorze pozna go jako Krogulca...
Ged chciałby jak najszybciej poznać tajniki największej magii.Opuszcza więc swojego mistrza, by pobierać nauki w szkole czarnoksięskiej. To właśnie tam ma miejsce zdarzenie, które jest początkiem długiej drogi kształtowania osobowości Geda. Chcąc zaimponować swoim kolegom postanawia przyzwać z zaświatów ducha. Z zaświatów wydostaje się Cień. Od tej pory ściga Geda z niewiadomych powodów stanowiąc dla niego śmiertelne zagrożenie....

,,Czarnoksiężnik z archipelagu" to powieść fantasy amerykańskiej pisarki Ursuli K. Le Guin, pierwsza część cyklu Ziemiomorze. Muszę przyznać, że po książkę sama bym nie sięgnęła. Była jednak naszą lekturą w tym roku (reforma 2009 nie wiem czy wiecie). Na początku nie przeczytałam jej całej. Pani w szkole puściła nam film nakręcony na podstawie książki, jednak jest tak różny od niej, że nie spodobał się nawet samej autorce. Wtedy przeczytałam książkę. Okazała się dosyć ciekawa, więc nie żałuję czau nad nią spędzonego. Język jest dość trudny dla starszego odbiorcy, ale czyta się ją szybko(być może dzięki miłej szacie graficznej, o co zadbało wydawnictwo ;D). Narracja jet tradycyjna, trzecioosobowa.


„Czarnoksiężnik z Archipelagu” opowiada o kształtowaniu osobowości. Jest to powieść o dorastaniu. O tym jak przeciwności losu zmieniają spojrzenie na świat i szlifują określone cechy charakteru. Książka uzmysławia też prawdziwą naturę człowieka. Nie jest on całkowicie dobry, ani całkowicie zły.
Autorka potrafi niesamowicie zbudować napięcie. Kolejne wydarzenia wzmagają jeszcze bardziej ciekawość - kim lub czym jest Cień. Brakuje mi w niej swobody interpretacji, która skłania do myślenia, analizowania książki na wiele godzin po jej odłożeniu. Minusem jest  też to, że niektóre opisy przynudzają, ale da się to wybaczyć autorce. Jeszcze jedną rzeczą, o jakiej chciałam napisać, a która bardzo mi się spodobała, to sposób przedstawienia zaświatów. Nie jest to miejsce wiecznej szczęśliwości, wręcz przeciwnie, jest to świat, w którym panuje wieczna noc, cisza i smutek. Emanuje on złowrogą aurą, która z jednej strony napawa strachem, z drugiej bardzo intryguje.

Gorąco książkę wszystkim polecam, a zwłaszcza miłośnikom fantasy!!!



Ursula Kroeber Le Guin (ur.21 października 1929 w Barkeley Kalifornia) – amerykańska pisarka SF i Fantasy; wiele jej książek, przede wszystkim cykl Ziemiomorze, weszło do klasyki gatunku. Wielokrotnie nagradzana nagrodami Hugo i Nebula.











PS
Tak teraz będą wyglądały moje recenzje. Pozdrawiam!!!

piątek, 29 lipca 2011

księga czasu 1: Rzeźbiony kamień

Tytuł: Księga czasu: Rzeźbiony kamień
Autor: Guillaume Prévost
Wydawnictwo: Nasza księgarnia
Liczba stron: 224
Ocena:  9/10
Data przeczytania: lipiec 2011



„Księga Czasu 1. Rzeźbiony kamień” jest pierwszym tomem trylogii pisanej przez francuskiego nauczyciela historii, Guillaume'a Prévost'a..Krótko o treści:
*Od wielu dni ojciec Sama nie daje znaku życia. Nie ma co owijać w bawełnę: po prostu zaginął. Chłopak szuka jakichkolwiek wskazówek, które wyjaśniłyby mu, co się wydarzyło, i odkrywa tajemne przejście, a potem dużą czerwoną księgę oraz dziwny rzeźbiony kamień. Kiedy Sam bada kamień, zostaje przerzucony… o kilkaset lat wstecz na niewielką wyspę, której mieszkańcy szykują się właśnie do obrony przed wikingami!
Nie zdając sobie z tego sprawy, Sam wyruszył właśnie w jedną z najbardziej niesamowitych, ale i groźnych podróży w swoim życiu.........
Guillaueme Prévost zachował się jak doświadczony i obyty w swym kunszcie pisarz, kończąc książkę w sposób wywołujący ciarki na plecach i jedno, ale jakże istotne pytanie: co będzie dalej?!
Z racji nauczanego przedmiotu, pisarz był w stanie umieścić w książce wiele opisów, mitów i legend, które istnieją w realnym świecie. Książka jest naprawdę świetna. Czyta się ja bardzo szybko i przez to trzyma w napięciu aż do ostatniej strony. Napisana jest lekkim i naprawdę fajnym językiem(bardzo mi się to podobało).  Nawet przeczytał ją mój brat( a nienawidzi czytać) i nie może się doczekać dalszych losów Sama, a to musi coś znaczyć;)) Chyba zaraziłam go chorobą książkowa;)))Niestety kończy się w najciekawszym momencie..... ale na nasze szczęście jest druga część, po którą zapewne sięgnę. Oczywiście gorąco ją wszystkim polecam, bo jest warta przeczytania.!!!



*- fragment z tyłu okładki;D

sobota, 23 lipca 2011

Stephenie Meyer- Zmierzch


Tytuł: Zmierzch
Autor: Stephenie Meyer
Wydawnictwo:Dolnośląskie
Liczba stron: 414
Ocena: 8/10
Data przeczytania: lipiec 2011





Właśnie wzięłam się za ,,Zmierzch" i już go przeczytałam. Recenzji nie bedę oczywiście pisać, bo w internecie aż się od nich roi;P

środa, 6 lipca 2011

piątek, 1 lipca 2011

Trudi Canavan - Gildia Magów

Tytuł: Gildia Magów 
Autor: Trudi Canavan 
Wydawnictwo:Galeria książki 
Liczba stron: 520 
Ocena: 9/10
Data przeczytania: sierpień 2010


Magię kochałam odkąd pamiętam. Gdy byłam mała fascynował mnie Harry Potter i zawsze chciałam go przeczytać, ale był dla mnie za gruby;(( Z magami zetknęłam się w serii gier RPG ( ,,Gothic"), w które gram od 4 kl. Na książkę ,,Gildia magów" wpadłam przypadkowo, podczas szperania w intenecie. Zapisałam ten tytuł na kartce, która zawsze daję bibliotekarce, a ona wyszukuje mi pozycje z listy. O dziwo przyniosła mi gildie magów, choć w bibliotece są zaledwie 2 egzemplarze. Na wstępie powiedziała, że cała trylogia jest po prostu nudna i nie wiadomo o co w niej chodzi. Ja jednak się nie zniechęciłam. Od razu zabrałam się za nią. Książka jest pierwszym tomem trylogii ,,Czarnego Maga". Została napisana przez Trudi Canavan. ,,Gildia magów" to na razie jedyna książka tej autorki, którą czytałam, ale poluję za następną częścią -,,Nowicjuszka". Na początku książka trochę się ciągła, ale potem akcja się rozkręciła. Powieść okazała się cudowna. Strasznie wciąga, a czyta się ją dość szybko. Jest z rodzaju fantastyki, którą osobiście uwielbiam;D  Książka jest całkiem podobna do gry Gothic 2. Są te same przedmioty np. wytrychy, ta sama budowa miast i oczywiście magowie. Narracja jest 3-osobowa, akcja toczy się w Imardinie – stolicy potężnego królestwa. Co roku odbywa się tam, znienawidzony przez niższe warstwy społeczne, pokaz siły magów. Zbierają się oni, aby wypędzić z miasta część żebraków i biedoty. Podobnie jak owa demonstracja mocy tradycją staje się również w mieście opór stawiany przez różne grupki tzw. huliganów. Właśnie w jednej z takich demonstracji poznajemy naszą główną bohaterkę – Sonea, bo tak właśnie ma na imię. Jest ubogą mieszkanką slumsów, która kierowana nieznaną siłą ciska kamieniem w maga. Ku jej zdumieniu kamień przechodzi przez osłony magiczne i niemalże zabija maga.Od tego czasu wydarzenia nabierają szaleńczego tępa: Sonea ucieka, a przy okazji zauważa, że jej zdolności przybierają na sile i nie jest w stanie ich kontrolować. Magowie dokładają wszelkich starań, aby znaleźć maga, który stanowi ogromne zagrożenie dla otoczenia…
Powieść oczywiście gorąco polecam na wakacje oraz wszystkim fanom gier fantastycznych i RPG;))

czwartek, 30 czerwca 2011

Pamietniki jedynaczki, Hanna Kowalska- Pamięta

                            
Tytuł: Pamiętnik jedynaczki
 Autor: Hanna Kowalska- Pamięta
 Wydawnictwo: Skrzat
Ilość stron:302 + 228
Ogólna ocena:7,5/10
Data przeczytania: I listopad 2009
                                II październik 2010

Zaczynam recenzje od książek czytanych w I gim.(czyli od września 2009). Pomału będę dochodziła do tych z II gimnazjum (wrzesień 2010- maj 2011), aż dojdę do tych ,które czytam(od czerwca 2011) i mam zamiar przeczytać w te wakacje. Oczywiście rozczarowałam się już na początku, gdy weszłam do ulubionej biblioteki, a tam nie było żadnej z książek, które wyznaczyłam sobie na wakacje. Wobec tego wzięłam, co było.
Wróćmy jednak do ,,Pamiętników jedynaczki". Najpierw moje zdanie o książce:
Zacznijmy od tego, że seria jest trochę dziecinna i nie polecam jej osobom starszym niż I gim. Ukazuje typowe problemy zwykłej 13- latki Pauliny Kozińskiej.
Czyta się je strasznie szybko i przyjemnie, choć nie zostawiają po sobie dużego wrażenia. Przeczytałam te książki tylko dlatego, że główna bohaterka ma tak samo na imię jak ja;P i chciałam też poznać sekret Dzikiego, chociaż można się było domyślić, że jest synem Abramskiej. Wiele osób żałuje, że autorka nie pisze dalszych części. Ja nie ;D Nie miałaby o czym pisać to po pierwsze, a po drugie to by zrobiło się strasznie nudne. Narracja jak wiadomo jet pierwszoosobowa. To tyle ode mnie.Teraz przejdźmy do opisu:
Część I*- Trzynastoletnia Paulina boleśnie odczuwa swoją samotność, związaną z brakiem rodzeństwa. Zauważa też z przerażeniem, że jedna z nauczycielek z niewiadomych powodów czuje do niej z trudem skrywaną niechęć. Wszelkie próby rozwikłania sekretu matematyczki wciąż spełzają na niczym. Do tego mama zdaje się ukrywać przed Pauliną jakiś sekret...
Część II** - Życie Pauliny nadal pełne jest niespodzianek. Jedynaczka nie może narzekać na nudę. Wprawdzie nie ma już problemów z matematyką, tajemniczy wielbiciel staje się jej... hmmm... można powiedzieć - chłopakiem. Część sekretów się wyjaśnia, ale pojawiają się nowe. Dziki nie mówi jej wszystkiego. W jego życiu zachodzą niespodziewane zmiany. Komplikują się także losy jej przyjaciółki Beaty... W szkole pojawia się nowy, owiany nimbem tajemniczości nauczyciel matematyki. Ciocia Małgosia znów coś ukrywa przed Pauliną. Ciężkie jest życie dorastającej dziewczyny...

Na końcu chciałam dodać, że książki są nawet fajne i ogólnie to polecam;)))


* , ** - Fragmenty zaczerpnięte ze strony empik.com